DELIJE SEVER

       Delije sever je naziv za ujedinjene navijače sportskog društva Crvena zvezda, pre svega Fudbalskog kluba Crvena zvezda. Do ujedinjenja je došlo na pravoslavni Božić 7. januara 1989. godine kada je između velikog broja imena koja su bila u opticaju za jedinstveno ime svih najvernijih navijača izabrano „Delije sever“. Delije su uvek imale svoje grupe i podgrupe; trenutno najorganizovanije i najbitnije grupe Zvezdinog Severa su: Belgrade boys, Brigate, Ultra Boys i Heroes.

 

       Od samog osnivanja Sportskog društva Crvena Zvezda gradio se profil pravog Zvezdaša. Već 1948. osnovana je sekcija "Članovi - prijatelji" koja je brojala 120 upisanih. Zvezda je sebi privukla i intelektualce i bivše trgovce, ali i mangupe i ubrzo je postala simbol beogradskog duha. Za razliku od pedesetih i šezdesetih godina, kad je tribine Marakane krasila tek po neka zastava, sedamdesete su donele nove navijačke trendove - zastave su se nosile masovno, pojavljuju se prvi transparenti, šalovi, kape... Redovnije se putuje na gostovanja i u zemlji i u inostranstvu, najverniji počinju međusobno da se druže i danima kada nije bilo utakmica i tada polako počinje da se stvara jezgro najvatrenijih Zvezdinih fanova..

       1988. je godina ekspanzije - osnovan je veliki broj novih grupa, kupljeni su prvi bubnjevi, sve se više upotrebljava pirotehnika, sve više ljudi putuje na gostovanja, u većem broju se pojavljuju i navijači Zvezde iz unutrašnjosti. U proleće 1988. uspostavljeni su prvi ozbiljniji kontakti sa Upravom kluba i od tada je počela saradnja čiji je prvi konkretan oblik predstavljao odlazak 2 autobusa navijača na legendarno gostovanje u Milano. Tada je na stadionu San Siro bilo prisutno oko 1.000 Zvezdaša, a bubnjevi, baklje i veliki transparenti prvi put su prezentovani u inostranstvu.

           

 

 

  Prijatelji

       Više od 200 Zvezdinih navijača je 1986. bilo prisutno na gostovanju atinskom Panatinaikosu, a transparent Ultras je bilo nemoguće ne primetiti. Tada je i rođeno jedino pravo prijateljstvo između Delija i navijača Olimpijakosa. Ove prijateljske veze temelje se na sličnosti klubova - oba kluba su iz glavnih gradova, najtrofejniji su u svojim zemljama, nose crveno-bele boje, potiču iz pravoslavne sredine. 1986. godine Crvena Zvezda je igrala sa Panatinaikosom u glavnom gradu Grčke, a na utakmici se pojavila i grupa Olimpijakosovih navijača koja je došla da upozna Delije. Tada je ostvaren prvi kontakt. Grci nam u prvom periodu pomažu oko nabavke navijačkih rekvizita, a Delije su im povremeno odlazile u posetu.

       Kada je 1992. godine došlo do novog susreta sa Panatinaikosom, oni su u Atini doneli transparent sa natpisom "Good luck Red Star - GATE 7". To je izazvalo erupciju negodovanja navijača "zelenih". Naši navijači su otpozdravili skandiranjem "Olimpijakos, Olimpijakos" što je domaće navijače još više razljutilo. Nakon ukidanja sankcija 1994. godine, prva međunarodna utakmica koju je Zvezda odigrala bila je baš protiv Olimpijakosa na Marakani, i uoči tog prijateljskog meča Delije su iznele ogromni transparnt " Welcome Orthodox brothers ", da bi 1995. godine na prijateljskom susretu u Atini oni uzvratili na isti način. Navijači oba tima su sebe nazvali "Pravoslavna braća" ("Orthodox Brothers"). Mnogo puta navijači Olimpijakosa iz različitih navijačkih klubova su bili na utakmicama Crvene zvezde, posebno protiv njihovog najvećeg rivala FK Partizana.

       Često se na našem i Olimijakosovom stadionu mogu videti obeležja bratskih klubova. Takođe, posete i susreti na evropskim utakmicama nisu retkost. Posete Delija u Torinu protiv Juventusa, u Monaku protiv Monaka, dok su Olimijakosovi posetili nas u Švajcarskoj protiv Jang Bojsa i u Bonu na košarci, takođe i poseta Delija njihovom derbiju protiv Panatinaikosa 2004. godine. Od nedavno "Orthodox Brothers" su počeli da uključuju navijače Spartaka Moskve.

   

     početna strana istorija stadion bari i tokio muzej zvezdine zvezde